Tips voor een langer vaasleven


Bloemen verzorgen is niet zo moeilijk. Met de juiste verzorging kun je je bloemen langer mooi houden. Daarom hebben wij alle tips voor je op een rijtje gezet. Als je al deze tips toepast kan je nóg langer van je boeket genieten!

 

1. haal het boeket uit de verpakking

De verpakking houdt warmte en vocht vast. Dit zijn de perfecte ingrediënten voor schimmelontwikkeling. Schimmels vervuilen niet alleen het water, ze tasten ook de stelen aan. Hierdoor wordt het vaasleven van de bloemen aanzienlijk verkort. Verwijder dus altijd de verpakking zodat je langer van je bloemen kunt genieten.


(2. Laat het boeket acclimatiseren)


Dit is alleen nodig als het buiten erg koud is. Acclimatiseren houdt in dat je de bloemen geleidelijk aan een warmere temperatuur laat wennen. Dit kan je doen door het boeket eerst even in een bijkeuken of schuur te zetten. De temperatuur is in dit soort ruimtes vaak hoger dan de buitentemperatuur, maar lager dan de binnentemperatuur. Door ze te laten acclimatiseren komt de klap minder hard aan en kun je je bloemen langer mooi houden!

3. Snij de stelen schuin af met een scherp mesje

Dit is regel nummer 1 als het gaat om bloemen verzorgen. Door de stelen schuin af te snijden ontstaat er een grotere wondoppervlak. Hierdoor kunnen de bloemen het water beter opnemen. Gebruik hiervoor een scherp mesje, zodat de vaatjes niet beschadigd raken. Gebruik dus geen snoeischaar! Met een snoeischaar plet je al snel de stelen van de bloem. Hierdoor kan hij het water slechter opnemen.

4. Kies een vaas die het boeket de ruimte geeft

Als de bloemen te dicht op elkaar staan dan hoopt vocht zich sneller op. Ook hierdoor kunnen de stelen gaan beschimmelen en wordt het vaasleven verkort.

Bovendien is het van belang dat je voor een glazen vaas kiest. Glazen vazen zijn makkelijk schoon te houden waardoor er geen bacteriën achterblijven. Poreuze vazen daarentegen houden een hoop vocht vast, waardoor bacteriën de kans krijgen om zich te ontwikkelen. De bacteriën vervuilen het water sneller en verkorten het vaasleven van je bloemen. Ook ijzeren vazen kun je beter vermijden. Als ijzer in contact komt met water gaat het oxideren. Dit is iets waar bloemen ook slecht tegen kunnen.

5. Zorg dat de vaas schoon is

Om je boeket een goede start te geven is het belangrijk dat de vaas schoon is. Mocht hij nog vies zijn, maak hem dan schoon met een beetje chloor. 

6. Vul de vaas met water

Afhankelijk van het soort bloemen die in het boeket zitten, wordt de vaas met koud, lauw of warm water gevuld. Bolbloemen zoals tulpen doen het goed op koud water. Bloemen met houtachtige stelen, zoals heesters en rozen, doen het weer goed op warm water. Echter is lauw water in de meeste gevallen voldoende. Vul de vaas net zo lang met water totdat 1/3 van de stelen onder water staan.


7. Voeg een schepje suiker toe


Als u het wilt geven wij een zakje snijbloemenvoedsel mee. Men zegt dat snijbloemenvoedsel ervoor zorgt dat de bloemen alle benodigde voedingsstoffen krijgen om mooi tot bloei te komen en bovendien een bacteriedodend middel bevat waardoor het water langer schoon blijft. Wij  zijn van mening dat een schepje suiker ook de truc doet. Het schoonmaken van de vaas laat vaak restanten chloor achter en dit is voldoende om het water langer fris te houden. Een afgestreken eetlepel suiker is vaak voldoende voor 1500 ml water. Maak er geen siroop van, als je teveel toevoegt kan dit namelijk de bloemen beschadigen. 

8. Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt


Als je de blaadjes laat zitten zal het water sneller vervuilen en ontstaan er eerder bacteriën. Het is belangrijk dat de bloemen altijd schoon water tot hun beschikking hebben. Hierdoor kun je de bloemen langer mooi houden. We willen ook liever dat de energie naar de bloem gaat i.p.v. naar het blad natuurlijk.

9. Vermijd fruitschalen, warmtebronnen, tocht en vocht.


Heb je de eerste 8 tips voor het bloemen verzorgen opgevolgd? Dan is het nu tijd om je boeket een mooi plekje te geven! Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Hierdoor komen de bloemen mooi open. Vermijd warmtebronnen, zoals een open haard of verwarming. Door de hitte drogen de bloemen snel uit. Zorg ervoor dat fruitschalen ver uit de buurt staan. Deze produceren namelijk ethyleengas waardoor je bloemen sneller verwelken. Snijbloemen houden ook niet van tochtige plekken. Dit zorgt ervoor dat de bloem meer vocht verdampt dan dat ze op kan nemen. Zet ze dan ook liever niet in een luchtdoorstroming in je huis.

10. Ververs het water om de paar dagen


Als het water een beetje troebel begint te worden is het tijd om het water te verversen. Het is niet nodig om nieuw snijbloemenvoedsel toe te voegen, maar als je wat over hebt kan dit natuurlijk geen kwaad. Spoel de stelen van de bloemen af onder de kraan voordat je ze terug in de vaas zet. Dit zorgt ervoor dat er minder bacteriën in het ververste water terechtkomen. Ook helpt het om nog een stukje van de stelen af te snijden.

11. Verwijder uitgebloeide bloemen uit het boeket


Ook uitgebloeide bloemen produceren ethyleengas. Je kunt ze dus beter uit je boeket halen als ze verwelkt zijn. Zo kun je de rest van de bloemen langer mooi houden.

Nu weet je alles omtrent snijbloemen verzorgen! We hopen dat dit je geholpen heeft.